Keresés
Legutóbbi témák
Top posting users this month
No user |
Minden ami takarónövény
+22
djohn
bencsikdani2
MF-es?
VDénes
Kezdetleges
johnnyR
bzss
Berente Antal
Geza92
Bence.
Kacar
Mr. Poke
motoros
Radócz
acszati
Netparaszt
OtisTarda
Gwhaunting
kis Zombi
BEMAN
Praetor
.Norbert (admin)
26 posters
4 / 11 oldal
4 / 11 oldal • 1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11
acszati- Hozzászólások száma : 326
Köszönet : 5
Re: Minden ami takarónövény
Kacar írta:Szia Ati! Tudsz linkelni valami leírást erről a heréről mert nem sokat találok a neten . Annyit írnak,hogy védett, ezzel később nem lehet baj? Nem vágom a szabályokat.
Külföldről jön az árú..Hivatalos fémzáras zsákok.Nincs vele gond ilyen szempontból.
Leírást nem nagyon találsz max külföldi cikkek de nemsokára küldik az infót és rakom fel.
Szia Ati! Tudsz linkelni valami leírást erről a heréről mert nem sokat találok a neten . Annyit írnak,hogy védett, ezzel később nem lehet baj? Nem vágom a szabályokat.
Kacar- Hozzászólások száma : 17
Köszönet : 0
Földi Here vagy más nevén földbentermő here
Nem sokára (2hét) megérkezik az országban a várva várt alacsony here fajta.
Ár 1590+fa és 25kg kiszerelésben.
Akinek kevesebb kell össze kell fogni és szét osztani.
Lehet kísérleteket kezdeni a kapáskultúrák társ vetésére de gyümölcsösökben is.
Hamarosan lesz fajta leírás stb.
Én fokhagymába szerettem volna de annak ősszel lett volna értelme csak akkor még nem volt.
Ár 1590+fa és 25kg kiszerelésben.
Akinek kevesebb kell össze kell fogni és szét osztani.
Lehet kísérleteket kezdeni a kapáskultúrák társ vetésére de gyümölcsösökben is.
Hamarosan lesz fajta leírás stb.
Én fokhagymába szerettem volna de annak ősszel lett volna értelme csak akkor még nem volt.
kis Zombi írta:Tegnapi képek. A szöszös bükköny kezd táltosodni, a here viszont habarabb indult.
Kicsit megfáztál.
Praetor- Hozzászólások száma : 53
kis Zombi- Hozzászólások száma : 410
Köszönet : 7
Sporulál ha nincs élő gyökér. Újraépül a kapcsolat az új növénynél is, csak sok idő (6-8 hét talán)
"A mikorrhizának állandó élő gyökér kell majd. Állítólag 2 hetet bír élő gyökér nélkül, utána vége."
"A mikorrhizának állandó élő gyökér kell majd. Állítólag 2 hetet bír élő gyökér nélkül, utána vége."
djohn- Hozzászólások száma : 21
Berente Antal írta:BEMAN írta:És várható kint az határ is valamit olyasmit.
Egy par hektár a berek vége pl.
Na ezt most nem értem.
Esetleg másképpen leírnád?
Bocsi
Ha jól emlékszem még hagyományos rendszer van Dani-nek. És úgy gondoltam hogy a szántó területén is kéne azt a modszer alkalmazni.
Szép.
A csíkokat mivel húztad, és miért ? Vagy az a magárok ?
bencsikdani2 írta:Berente Antal írta:bencsikdani2 írta:m
Nagyon jó és hasznos.
Kiskerteseknek és zöldésgesszántóknak is nagyon jó infó, lehet hogy érdemes majd egy külön témát nyitni.
Ezek a kísérleti kis parcellák lennének jók milyen tak.növény után milyen főnövény hatások stb...
Jegyzetelj és legyél te az év talajmegújítója...
Berente Antal írta:bencsikdani2 írta:Berente Antal írta:Nem rossz:))bencsikdani2 írta:A képekről annyit, hogy no till táblák , tavaly óta szóval most nem szántottunk először. A tak keverék nyár végén és ősszel lett elvetve, ahogy kerültek ki a haszonnövények. A keverék tartalmazott olajretek, fehér mustárból túl sokat:(, plussz tillage radish-t meg külön sorba vetett esteknél tavaszi bükköny, borsó, sziki kender is zserepelt a keverékben. A képek ma készültek, ahhoz képest, hogy milyen vízzel telített a terület, nem tapadt a kapára, és kellemes illatú (erdőillat), morzsalékos szerkezetű a talaj, amiben már dolgoznak a giliszták (mulcsfalók), illetve mindenféle ízeltábú (pókok, százlábúak, ászkák, ugróvillások) is aktívan képviselik magukat (személyesen találkoztam velük:))
Mi lesz benne?
Köszönöm! A csíkosba vöröshagymát vetettem magról. A többibe sárgarépa, petrezselyem, cékla, cukorborsó került amennyi kell. Ami kimaradt vagyis ami, majd késeieknek szolgál lakóhelyül, azokat elvettem takarónövény keverékkel ma (bükköny, borsó, zab). A hagymát is 60 centis sorokba vetettem, mert tavaly a takarónövény (zab,hüvelyesek) kaptak egy mikorrhizás oltást, és idén akarok zabot vetni, a hagyma sorok közé, hogy hadd terjedjen... Amikor már nagy lesz a zab kap egy fűnyírós terminálást, mint ahogy a képen látható (csíkos tábla is azt kapott, mielőtt becsíkoltam)
A mikorrhizának állandó élő gyökér kell majd. Állítólag 2 hetet bír élő gyökér nélkül, utána vége.
bencsikdani2 írta:Berente Antal írta:Nem rossz:))bencsikdani2 írta:A képekről annyit, hogy no till táblák , tavaly óta szóval most nem szántottunk először. A tak keverék nyár végén és ősszel lett elvetve, ahogy kerültek ki a haszonnövények. A keverék tartalmazott olajretek, fehér mustárból túl sokat:(, plussz tillage radish-t meg külön sorba vetett esteknél tavaszi bükköny, borsó, sziki kender is zserepelt a keverékben. A képek ma készültek, ahhoz képest, hogy milyen vízzel telített a terület, nem tapadt a kapára, és kellemes illatú (erdőillat), morzsalékos szerkezetű a talaj, amiben már dolgoznak a giliszták (mulcsfalók), illetve mindenféle ízeltábú (pókok, százlábúak, ászkák, ugróvillások) is aktívan képviselik magukat (személyesen találkoztam velük:))
Mi lesz benne?
Köszönöm! A csíkosba vöröshagymát vetettem magról. A többibe sárgarépa, petrezselyem, cékla, cukorborsó került amennyi kell. Ami kimaradt vagyis ami, majd késeieknek szolgál lakóhelyül, azokat elvettem takarónövény keverékkel ma (bükköny, borsó, zab). A hagymát is 60 centis sorokba vetettem, mert tavaly a takarónövény (zab,hüvelyesek) kaptak egy mikorrhizás oltást, és idén akarok zabot vetni, a hagyma sorok közé, hogy hadd terjedjen... Amikor már nagy lesz a zab kap egy fűnyírós terminálást, mint ahogy a képen látható (csíkos tábla is azt kapott, mielőtt becsíkoltam)
Berente Antal írta:Nem rossz:))bencsikdani2 írta:A képekről annyit, hogy no till táblák , tavaly óta szóval most nem szántottunk először. A tak keverék nyár végén és ősszel lett elvetve, ahogy kerültek ki a haszonnövények. A keverék tartalmazott olajretek, fehér mustárból túl sokat:(, plussz tillage radish-t meg külön sorba vetett esteknél tavaszi bükköny, borsó, sziki kender is zserepelt a keverékben. A képek ma készültek, ahhoz képest, hogy milyen vízzel telített a terület, nem tapadt a kapára, és kellemes illatú (erdőillat), morzsalékos szerkezetű a talaj, amiben már dolgoznak a giliszták (mulcsfalók), illetve mindenféle ízeltábú (pókok, százlábúak, ászkák, ugróvillások) is aktívan képviselik magukat (személyesen találkoztam velük:))
Mi lesz benne?
bencsikdani2- Hozzászólások száma : 36
BEMAN írta:És várható kint az határ is valamit olyasmit.
Na ezt most nem értem.
Esetleg másképpen leírnád?
És várható kint az határ is valamit olyasmit.
Nem rossz:))bencsikdani2 írta:A képekről annyit, hogy no till táblák , tavaly óta szóval most nem szántottunk először. A tak keverék nyár végén és ősszel lett elvetve, ahogy kerültek ki a haszonnövények. A keverék tartalmazott olajretek, fehér mustárból túl sokat:(, plussz tillage radish-t meg külön sorba vetett esteknél tavaszi bükköny, borsó, sziki kender is zserepelt a keverékben. A képek ma készültek, ahhoz képest, hogy milyen vízzel telített a terület, nem tapadt a kapára, és kellemes illatú (erdőillat), morzsalékos szerkezetű a talaj, amiben már dolgoznak a giliszták (mulcsfalók), illetve mindenféle ízeltábú (pókok, százlábúak, ászkák, ugróvillások) is aktívan képviselik magukat (személyesen találkoztam velük:))
Mi lesz benne?
A képekről annyit, hogy no till táblák , tavaly óta szóval most nem szántottunk először. A tak keverék nyár végén és ősszel lett elvetve, ahogy kerültek ki a haszonnövények. A keverék tartalmazott olajretek, fehér mustárból túl sokat:(, plussz tillage radish-t meg külön sorba vetett esteknél tavaszi bükköny, borsó, sziki kender is zserepelt a keverékben. A képek ma készültek, ahhoz képest, hogy milyen vízzel telített a terület, nem tapadt a kapára, és kellemes illatú (erdőillat), morzsalékos szerkezetű a talaj, amiben már dolgoznak a giliszták (mulcsfalók), illetve mindenféle ízeltábú (pókok, százlábúak, ászkák, ugróvillások) is aktívan képviselik magukat (személyesen találkoztam velük:))
Néhány képecske az aktuális kiskerti munkákról, remélem jövőre, már lesznek szántóföldi fotóim is.
Lazító rendesen dolgozott? Megroppantotta végig a talaj vagy csak lukat vágott bele?
Netparaszt- Hozzászólások száma : 64
Köszönet : 3
Egész éves takarónövény
Lenne egy kis darab terület amibe maximum összel szeretnék vetni de még az se biztos.
Lehetne kísérletezni... Cél: Ami belefér.Nitrogén kötéstől a talajjavításig.
Két ütembe gondoltam tak.vetést.
Egyet most tavasszal és utána egyet nyár végén .Vagy egy végig fennmaradó?De az szudánin kívül mi lehet?
Várom a javaslatokat
Lehetne kísérletezni... Cél: Ami belefér.Nitrogén kötéstől a talajjavításig.
Két ütembe gondoltam tak.vetést.
Egyet most tavasszal és utána egyet nyár végén .Vagy egy végig fennmaradó?De az szudánin kívül mi lehet?
Várom a javaslatokat
Kezdetleges írta:A következő ősszel mindegy mi megy bele lazítóznám 50cm mélyen.+takarónövényből is erős gyökérzetűt vetnék. Milyen talajtípus? A talpbetegségre is először lazítani kell ,de te ezeket már mind tudodBEMAN írta:
AZTN nem minden megoldja
A képen latható egy Ausztrak gazda földjén van neki struktúra probléma Pl : talp és hiába vetet retek, mustár, hajdina keverek, a víz nem megy sehova.
Jó ötlet de javaslom jó kondíciók között kell lazítani.
A következő ősszel mindegy mi megy bele lazítóznám 50cm mélyen.+takarónövényből is erős gyökérzetűt vetnék. Milyen talajtípus? A talpbetegségre is először lazítani kell ,de te ezeket már mind tudodBEMAN írta:
AZTN nem minden megoldja
A képen latható egy Ausztrak gazda földjén van neki struktúra probléma Pl : talp és hiába vetet retek, mustár, hajdina keverek, a víz nem megy sehova.
Kezdetleges- Hozzászólások száma : 91
Ide azért mégis kellene a lazító (még ha nem is olajat keresünk ) Mit gondolsz?
BEMAN írta:
AZTN nem minden megoldja
AZTN nem minden megoldja
Praetor írta:kis Zombi írta:Nekem is teleszarták a takarónövényes táblát. Ma is elzavartam 5 őzet, valószínűleg a szöszös bükkönyt rágják.
Irígylésre méltó. Ha nekem is 5 őz rágná, akkor hagynám őket. Legutóbb 16-17-et számoltam csordában, és a mi tábláinkat szeretik. Olajretek rajongók. Meg valamiért a mi búzáinkat szeretik.
Már azon lehetne gondolkodni, hogy nem az őzeket kellene kilőni, hanem a mélyen tisztelt vadásztársaság tagjait, mert nem végzik a munkájukat.
Cseréba vaddisznó kár nincsen, és talán nyúlból is kevesebb van. Mondjuk nem az a tipikus kukorica termő vidék.
Ősztől bandáztak a takarónövénybe, (tavaly én is számoltam 18 db. ) de mostanra majdnem minden kifagyott. Szöszös bükköny, némi tritikálé árvakelés, és széltippan ami zöld van.
kis Zombi írta:Nekem is teleszarták a takarónövényes táblát. Ma is elzavartam 5 őzet, valószínűleg a szöszös bükkönyt rágják.
Irígylésre méltó. Ha nekem is 5 őz rágná, akkor hagynám őket. Legutóbb 16-17-et számoltam csordában, és a mi tábláinkat szeretik. Olajretek rajongók. Meg valamiért a mi búzáinkat szeretik.
Már azon lehetne gondolkodni, hogy nem az őzeket kellene kilőni, hanem a mélyen tisztelt vadásztársaság tagjait, mert nem végzik a munkájukat.
Cseréba vaddisznó kár nincsen, és talán nyúlból is kevesebb van. Mondjuk nem az a tipikus kukorica termő vidék.
Praetor- Hozzászólások száma : 53
Berente Antal írta:
Úgy tűnik melózni kezdenek a giliszták . Ezen a táblán most volt először takarónövény. Korábban elvétve voltak, most minden ásónyomban 1-2db van. Még valami, valszeg a környék összes nyula, őze nálam telelt. Sűrű a kaki mindenfelé
Nekem is teleszarták a takarónövényes táblát. Ma is elzavartam 5 őzet, valószínűleg a szöszös bükkönyt rágják.
Úgy tűnik melózni kezdenek a giliszták . Ezen a táblán most volt először takarónövény. Korábban elvétve voltak, most minden ásónyomban 1-2db van. Még valami, valszeg a környék összes nyula, őze nálam telelt. Sűrű a kaki mindenfelé
A lobab föld már magas gyom konkurencia lesz. Szerintem
A talaj tömörítés számára nincsen semmi gond, a gyökér tökéletesen átment a tömör réteg keresztül.
Mind a én földem látnám mindig van kemény réteg
A talaj tömörítés számára nincsen semmi gond, a gyökér tökéletesen átment a tömör réteg keresztül.
Mind a én földem látnám mindig van kemény réteg
Itt a szarul sikerült takarónövényes területem.Összeségében rosszabra számítottam.Pálca 20-30cm megy le,lazitó kés helyén lemegy 30 alá is nem sokkal.A képeken jól látszik hogy azért a kis csökértömeg is több mint a semmi.
Viszont az is látszik hogy a felső 3-5cm ami a szármaradványos felső réteg alatt 30cm-ig ugyanaz a talajtömörödöttség.
Legalább is én így láttam. Ez egy nagyon agyagos zsiros föld amit nagyon jó időpontokban szabad művelni.
Lóbab menne bele direktbe.Megszerettem volna tárcsával karistolni fagyon a tetejét de elmaradt .ha még lenne fagy lehet megcsinálom.
Sokkal nagyobb árva kelésre számítottam lehet hogy már vetésnél ki ütném többségüket.Arra gondoltam hogy jobban indulna a lóbab és elnyomná azt a kevés árva kelést.
Várom a véleményeket mint a vetésről mint a talajképekről.
Viszont az is látszik hogy a felső 3-5cm ami a szármaradványos felső réteg alatt 30cm-ig ugyanaz a talajtömörödöttség.
Legalább is én így láttam. Ez egy nagyon agyagos zsiros föld amit nagyon jó időpontokban szabad művelni.
Lóbab menne bele direktbe.Megszerettem volna tárcsával karistolni fagyon a tetejét de elmaradt .ha még lenne fagy lehet megcsinálom.
Sokkal nagyobb árva kelésre számítottam lehet hogy már vetésnél ki ütném többségüket.Arra gondoltam hogy jobban indulna a lóbab és elnyomná azt a kevés árva kelést.
Várom a véleményeket mint a vetésről mint a talajképekről.
MF-es? írta:https://www.google.hu/search?q=galambeles%C3%A9g&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiVjaLav5HSAhWJCpoKHdKOANcQsAQIJg&biw=1429&bih=995
Ez milyen keverék lenne?Plusz egy kis retek,mustár.
És milyen a csíraképessége ? Szerintem ennek nagy része keresztülment a szárítón.
Ha te magad kevered össze még olcsóbb is, és az van benne, amire szükséged van
https://www.google.hu/search?q=galambeles%C3%A9g&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiVjaLav5HSAhWJCpoKHdKOANcQsAQIJg&biw=1429&bih=995
Nem elitta, levezette. Ez azért különbség, mert nem elveszett az a víz, hanem oda ment, ahova való, a mélyebb rétegekbe, ahol jobban megmarad. Emlékszel, hogy az egyik cimbora több hektáros belvíz tavakat tüntetett el egy szezon takarónövénnyel? Micsoda hitetlenkedés övezte, én meg példaként mutatom csak az előadásokon
kis Zombi írta:
Netparaszt- Hozzászólások száma : 64
Köszönet : 3
kis Zombi írta:
Ilyet még nem láttam. Na csak megéri ez a takaró növényezés
Akkor majd segítesz nekem nagy vagány keveréket össze állítani. Te leszel itt a minta gazda!
VDénes- Hozzászólások száma : 23
Nagyon jó videó lett és tanulságos!Erre kíváncsi vagyok szanberg koléga mit mondana hehe.kis Zombi írta:
Az a külömbség a szomszéd meg te közted, hogy ő földet művel te meg talajt. Nála a vas lazít nálad meg a biológia(tartalmi idézés Netparaszttól ).
Gratulálok!
Kezdetleges- Hozzászólások száma : 91
Huh nagyon kezdő forumos vagyok. Köszi a tanácsot! Az imént is írtam, de elbaltáztam.
Szóval képekről:
Elsőn hajdina, facélia és here keverék maradványai láthatók. Elég jó állomány volt, összességében jó takarót hagyott.
Második TR és bíborhere páros, a jó takarás miatt tettem fel képet. (bocs a cipőért:) )
Harmadik szintén TR és bíborhere, a maradványok alól szépen bújik a bíbor és a gombák.
Összességében elégedett vagyok (megkésett vetések voltak), de lesz ez még jobb ahogy tanulok.
Szóval képekről:
Elsőn hajdina, facélia és here keverék maradványai láthatók. Elég jó állomány volt, összességében jó takarót hagyott.
Második TR és bíborhere páros, a jó takarás miatt tettem fel képet. (bocs a cipőért:) )
Harmadik szintén TR és bíborhere, a maradványok alól szépen bújik a bíbor és a gombák.
Összességében elégedett vagyok (megkésett vetések voltak), de lesz ez még jobb ahogy tanulok.
johnnyR- Hozzászólások száma : 10
Sziasztok! Voltam kint a határban és készítettem pár fényképet, melyeket most megosztanék veletek:
" />
" />
háát a képeket nem sikerült feltöltenem, ti hogy tudjátok?
bzss- Hozzászólások száma : 33
Sziasztok
Van ez a terület ahol kukoricát termesztek, röviden a története:
2015 tavaszán még térdig érő tarack+acat dzsungel. Lekaszáltattam majd kapott egy glifozátos kezelést meg még egyet kora ősszel(évközbe szerencsére sok szármaradvány borította a talajt), majd komplex és fermentált baromfi trágyát kapott
Aztán ősszel felszántattam (ekkor még nem ismertem a fórumot)
de csak az egyik egyik felét tudták (szerencsére) a másik annyira téglás volt. Tavasszal felrotáltam elötte pétisó ( le se írom mennyit ) ,április 16 kukorica vetés.Tartam hatású szerekkel(linuron, metribuzin,s-metolaklór) tisztára lett gyomirtva(gondolom ez nem tett jót a talaj életnek)."Aratás" után már okosabban cselekedtem, leszárzúzóztattam, bfi trágyát szórtam, meg repcét ezt sekélyen bedolgoztam saraboló kerékkel, ez volt október végén. Mivel rozst csak december elején sikerült szerezni így azt akkor szórtam el (tudom nagyon későn).
Most hogy elolvadt megnéztem, és nagy meglepetésemre(hótakaró nélkül volt itt is -20) nem fagyott ki
és a rozs is csírázik
így meg a kukorica nézett ki:http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=62016667966_1148519855260.jpg
Van ez a terület ahol kukoricát termesztek, röviden a története:
2015 tavaszán még térdig érő tarack+acat dzsungel. Lekaszáltattam majd kapott egy glifozátos kezelést meg még egyet kora ősszel(évközbe szerencsére sok szármaradvány borította a talajt), majd komplex és fermentált baromfi trágyát kapott
Aztán ősszel felszántattam (ekkor még nem ismertem a fórumot)
de csak az egyik egyik felét tudták (szerencsére) a másik annyira téglás volt. Tavasszal felrotáltam elötte pétisó ( le se írom mennyit ) ,április 16 kukorica vetés.Tartam hatású szerekkel(linuron, metribuzin,s-metolaklór) tisztára lett gyomirtva(gondolom ez nem tett jót a talaj életnek)."Aratás" után már okosabban cselekedtem, leszárzúzóztattam, bfi trágyát szórtam, meg repcét ezt sekélyen bedolgoztam saraboló kerékkel, ez volt október végén. Mivel rozst csak december elején sikerült szerezni így azt akkor szórtam el (tudom nagyon későn).
Most hogy elolvadt megnéztem, és nagy meglepetésemre(hótakaró nélkül volt itt is -20) nem fagyott ki
és a rozs is csírázik
így meg a kukorica nézett ki:http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=62016667966_1148519855260.jpg
bzss- Hozzászólások száma : 33
Mr. Poke írta:Úgy néz ki nem lesz probléma a kifagyó növényekkel. Sőt ahol nincs hó ami védje a gabonákat az is megfog ritkulni.
Kifagy még jövő hét is...az biztos
4 / 11 oldal • 1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11
4 / 11 oldal
Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
2018-04-22, 06:26 by Radócz
» OFF TOPIC / kocsma
2018-02-17, 11:53 by Berente Antal
» Hasznos információk-táblázatok-dokumentumok
2018-02-10, 07:43 by Radócz
» Vetőgépek és kiegészítőik
2018-02-07, 20:17 by BEMAN
» Napraforgó
2018-01-08, 22:34 by Berente Antal
» Talajmegújító gépsor kisgazdaságok számára
2018-01-08, 06:49 by Radócz
» Minden ami takarónövény