Keresés
Legutóbbi témák
Top posting users this month
No user |
Minden ami takarónövény
+22
djohn
bencsikdani2
MF-es?
VDénes
Kezdetleges
johnnyR
bzss
Berente Antal
Geza92
Bence.
Kacar
Mr. Poke
motoros
Radócz
acszati
Netparaszt
OtisTarda
Gwhaunting
kis Zombi
BEMAN
Praetor
.Norbert (admin)
26 posters
2 / 11 oldal
2 / 11 oldal • 1, 2, 3, ... 9, 10, 11
bzss- Hozzászólások száma : 33
Köszönet : 0
Re: Minden ami takarónövény
Szerintem a magágy készítése gyakorlatilag a szántás előtti állapot visszaállítása a mag alatt. A felszaggatott rögök porhanyítása és visszatömörítése.
Gúnár- Hozzászólások száma : 10
PéZé írta:Hogy készítetek magágyat ilyen csapadékszegény időszakban a takarónövény keverékeknek?
Igazából nem is kellene magagy készíteni a ZTN szamara, hanem aratás után egyszerre bele vetni valahogyan akar direkt, gruber, lazítás, szántás. A ZTN akar aratás élőt is ( sok minden tol függ ).
PéZé írta:Hogy készítetek magágyat ilyen csapadékszegény időszakban a takarónövény keverékeknek?
Sehogy, csak vetünk.
Tavaly a lucernát hasonló talajba vetettük.
Búza után ekkor kapott tárcsát,
Lazítót 30 cm-en.
Vetés
Gyűrűshenger.
Kicsit késve vetettük, mert vártam az esőre.
Vetés után egy óra múlva megjött az eső.
Az egyik repce után a ZTN kikelt, majd el is tűnt.
A másik területen kapott esőt, azt meg a "kértevők" eszik. (Biztos éhesek, és nekik is meg kell élni).
Radócz- Hozzászólások száma : 251
Köszönet : 4
Hogy készítetek magágyat ilyen csapadékszegény időszakban a takarónövény keverékeknek?
PéZé- Hozzászólások száma : 8
Gúnár írta:Nem szaporítható magról csak vegetatív úton tőosztással, gyökér- vagy levéldugvánnyal.
Az gáz.....
acszati- Hozzászólások száma : 326
Köszönet : 5
Nem nehezebb mint a krumpli vetése.
Gúnár írta:Nem szaporítható magról csak vegetatív úton tőosztással, gyökér- vagy levéldugvánnyal.
Ez nem könnyíti meg a többhektáros telepítést.
Nem szaporítható magról csak vegetatív úton tőosztással, gyökér- vagy levéldugvánnyal.
Gúnár írta:Igen nálam is homok van
Tudsz küldeni magot? Én kipróbálnám.
Mikori ültetés az ideális?Kifagyó?
Augusztus 20 környéki vetés megfelelő lenne?
Igen nálam is homok van. Észak-Olaszországban lakom ahol 15 ezer évvel ezelőtt a gleccser lerakta a köves homokos hordalékát. Aztán erdő települt rá tehát van egy kis humusz is benne.
Az éves csapadék elég magas de főleg télen esik és a homok nem tartja meg. A nyár forró és száraz. Összességében a kiskunsági adottságokhoz hasonló.
Az aszályt jól bírja, még Afrikában is próbálták. Jól is termett de ott lehetetlen megvédeni egy zöld növényt a rovaroktól amikor minden más sárgára szárad.
Még azt akarom kipróbálni, hogy a tavaszi elárasztást hogy tűri, belvizes területen megmarad-e.
Az éves csapadék elég magas de főleg télen esik és a homok nem tartja meg. A nyár forró és száraz. Összességében a kiskunsági adottságokhoz hasonló.
Az aszályt jól bírja, még Afrikában is próbálták. Jól is termett de ott lehetetlen megvédeni egy zöld növényt a rovaroktól amikor minden más sárgára szárad.
Még azt akarom kipróbálni, hogy a tavaszi elárasztást hogy tűri, belvizes területen megmarad-e.
Mennyire bírja az aszályt, homoktalajon próbáltad? Nálad mennyi volt a tavalyi, azelőtti csapadék?
Gúnár írta:Már második éve kísérletezek egy nagyon ígéretes növénnyel. A Magyarországon honos fekete nadálytő és a Kaukázusban élő érdeslevelű nadálytő (Symphytum asperum) steril fajhibridje, a földek öszvére. Nagyon igénytelen és hatalmas zöldtömeget termel, a facéliához hasonlít a legjobban, csak évelő.
Én takarmánynak termelem kb 200 m2-n eddig a ludaimnak.
Gyümölcsösök ideális takarónövénye de a szántón is megvan a helye. Úgy gondolom hogy talajépítő gazdálkodásban az átállás a legnehezebb. Fokozatosan talán lehetetlen. Ez a A nadálytő pionír növény lehet a szántás, műtrágya és növényvédő szerek teljes elhagyása mellett teljesen leromlott talajokon. 3-4 év alatt a annyira feljavítja a talajt hogy lehetővé válik a az egynyári haszon és takarónövények termesztése.
nadálytő Symphytum x uplandicum
Már második éve kísérletezek egy nagyon ígéretes növénnyel. A Magyarországon honos fekete nadálytő és a Kaukázusban élő érdeslevelű nadálytő (Symphytum asperum) steril fajhibridje, a földek öszvére. Nagyon igénytelen és hatalmas zöldtömeget termel, a facéliához hasonlít a legjobban, csak évelő.
Gyümölcsösök ideális takarónövénye de a szántón is megvan a helye. Úgy gondolom hogy talajépítő gazdálkodásban az átállás a legnehezebb. Fokozatosan talán lehetetlen. Ez a A nadálytő pionír növény lehet a szántás, műtrágya és növényvédő szerek teljes elhagyása mellett teljesen leromlott talajokon. 3-4 év alatt a annyira feljavítja a talajt hogy lehetővé válik a az egynyári haszon és takarónövények termesztése.
Gege- Hozzászólások száma : 8
Ki,milyen keveréket vet??Leírná pár szóban,mit vár a keveréktől,a talajra gyakorolt hatások?Mit,miért vet együtt?
MF-es? írta:BEMAN írta:MF-es? írta:Ebből a magokból,ki mennyit tenne?
Számok,az kg.-ban gondoltad?Gabona után menne,főként kukorica lesz benne tavasszal.
Kg/ha
[quote="BEMAN"][quote="MF-es?"]Ebből a magokból,ki mennyit tenne?
Számok,az kg.-ban gondoltad?Gabona után menne,főként kukorica lesz benne tavasszal.
MF-es? írta:Ebből a magokból,ki mennyit tenne?
Ebből,milyen keverék lenne?Miből mennyit tennétek?
Mustár, olajretek, hajdina, szudánifű, silócirok, vöröshere, lucernamag, somkóró, csillagfürt, tavaszi bükköny,facéli.
ez a kevereék én tennék :
Mustár 1, olajretek 2, hajdina 6, szudánifű 1,5 , silócirok 1,5, vöröshere 2 , lucernamag 2 , somkóró 3 , csillagfürt 20(nem biztos) , tavaszi bükköny 5 , facélia 1,5
de nem az én területemnek való.
vannak drágák magok ha vásárolni kell.
milyen elővetemény és utódvetemény ?
MF-es? írta:Ebből a magokból,ki mennyit tenne?
Mustár, olajretek, hajdina, szudánifű, silócirok, vöröshere, lucernamag, somkóró, csillagfürt, tavaszi bükköny,facélia.
Mikor akarod elvetni ?
Szudáni fű, silócirok melegigényes, azokat rögtön aratás után kellene vetni, hogy kellő zöldtömeget hozzon, de kukorica elé nem jó, mert kukoricabogár azt is szereti. A többi mehetne egybe augusztus 20 - 25 körüli vetésidővel.
Hajdina könnyen kifagy, de 2 hónap alatt képes csíraképes magot hozni, és makacs egy kultúrgyom, napraforgó elé kockázatos.
Más keverék kell a tök elé, és más a kukorica elé, megint más a napraforgó elé.
Milyen a pH-d ? Csillagfürt savanyú talajokat szereti.
kis Zombi- Hozzászólások száma : 410
Köszönet : 7
Keverék recept.
Ebből a magokból,ki mennyit tenne?
Mustár, olajretek, hajdina, szudánifű, silócirok, vöröshere, lucernamag, somkóró, csillagfürt, tavaszi bükköny,facélia.
Gege- Hozzászólások száma : 8
Üdv!
A salátafélék nem alakítanak ki mikorrhiza gombás kapcsolatokat, ilyen szempontból én már alapból kihagynám. A talaj mikroelemtartalmát eléggé kizsarolja..habár takarónövényként a földed vissza is kapná a tápanyagokat.
Amúgy csodaszép zöld színe van a salátának
Kezdetleges- Hozzászólások száma : 91
bzss- Hozzászólások száma : 33
A méh szeretik a hajdina de nincsen sok termelés belőle (esetleg ne vigye a hajdina méz hanem jo lesz a méhek-nek télen, kevesebb kell meg etetni )
A mustar és a hajdina jok:
Mustar viszket a giliszta (zavar őket) és hamar virágzik de jó gyökér
a hajdina még hamarabb magzik 30 nap de szabadít a megkötött P.
A bükköny nagyon jó társ növény és N kötö szerintem 20 kg jó lenne de már túl drága lesz (ha nem tudsz szerezni olcsó )
A mustar és a hajdina jok:
Mustar viszket a giliszta (zavar őket) és hamar virágzik de jó gyökér
a hajdina még hamarabb magzik 30 nap de szabadít a megkötött P.
A bükköny nagyon jó társ növény és N kötö szerintem 20 kg jó lenne de már túl drága lesz (ha nem tudsz szerezni olcsó )
Mustárt miért vennéd ki?BEMAN írta:Gwhaunting írta:A búza után szeretnék vetni takarónövény keveréket. Augusztusi 20 körüli vetés lenne. A cél nitrogénmegkötés és megtartás, gyomelnyomás. Ha elfagyna az volna a legjobb, de ha áttelel az se nagy gond. Leginkább aprómagot szeretnék, mivel nyűgösnek tartom a apró(here) és a nagy(borsó) kétszeri vetését. A legnagyobb mag az bükköny lenne.
A tervezett keverék:
Bíborhere: 3,75
Mustár: 0,5
OlajreteK: 1(csak azért mert van maradék tavalyról )
Hajdina: 6,25
Facélia: 1
Tavaszi bükköny: 3
Alexandriai here: 2
Tillage radish: 1
2 féle tavaszi bükköny(Sendra, Jose), és 3 féle alexandriai here van a forgalmazónál(Alex, Akenaton, Tim), esetleg van valakinek valamilyen tapasztalata?
A véleményetekre lennék kíváncsi.
Az én vélemény :
-több bükköny
-hajdina mentes
-esetleg tak. borsó is lehetne beletenni és nem is kell 2 X vetni csak jó keverni.
-ha nem elég stabil a keverés lehet bele tenni egy kis műtrágya.
-a 0,5kg mustár helyet beletenném 0,5kg olajretek plusz.
-de minden képen a te területen kell alkalmazni a takaró növény.
tudsz olcsón bükköny szerezni?
BEMAN írta:
Az én vélemény :
-több bükköny
-hajdina mentes
-esetleg tak. borsó is lehetne beletenni és nem is kell 2 X vetni csak jó keverni.
Nem, sajnos nem tudok csak a forgalmazótól. Tavaszi bükköny nettó 420.
A hajdinát én azért szeretem, mert hamar virágzik, és van a családban méhész + foszforfeltáró(ha jól tudom). Te miért nem raknál a keverékbe?
Milyen mennyiségben kellene növelni a bükkönyt?
Gwhaunting- Hozzászólások száma : 45
Köszönet : 2
Gwhaunting írta:A búza után szeretnék vetni takarónövény keveréket. Augusztusi 20 körüli vetés lenne. A cél nitrogénmegkötés és megtartás, gyomelnyomás. Ha elfagyna az volna a legjobb, de ha áttelel az se nagy gond. Leginkább aprómagot szeretnék, mivel nyűgösnek tartom a apró(here) és a nagy(borsó) kétszeri vetését. A legnagyobb mag az bükköny lenne.
A tervezett keverék:
2 féle tavaszi bükköny(Sendra, Jose), és 3 féle alexandriai here van a forgalmazónál(Alex, Akenaton, Tim), esetleg van valakinek valamilyen tapasztalata?
Az én vélemény :
-több bükköny
-hajdina mentes
Gwhaunting írta:acszati írta:Gwhaunting írta:A búza után szeretnék vetni takarónövény keveréket. Augusztusi 20 körüli vetés lenne. A cél nitrogénmegkötés és megtartás, gyomelnyomás. Ha elfagyna az volna a legjobb, de ha áttelel az se nagy gond. Leginkább aprómagot szeretnék, mivel nyűgösnek tartom a apró(here) és a nagy(borsó) kétszeri vetését. A legnagyobb mag az bükköny lenne.
Ha nem számítana a méret akkor ki lehetne bővíteni rendesen.
A földben termő herét lehetne még kipróbálni...esetleg még szudánit raknék bele.
A lajta vetőgépnek van a kukorica magkerék azzal vetettem most tavasszal 5-ös keveréket.Nagyon szépen adagolt.Lóbab és óriás napra voltak a legnagyobb magok.
Az idei tél enyhe lesz még minusz 10-se lesz úgyhogy kifagyóra nem kell alapozni.Viszont megtudnak nőni takarók rendesen...
A szudáni nem tud jelentősen megnőni augusztusi végei vetésidővel. Tavaly próbáltam 60 cm-re megnőtt jött az első fagy és szevasz.
Nekem is ez volt a tapasztalat de mint írtam hogy később fog jönni a első fagy azért talán lehetne benne ráció
acszati írta:Gwhaunting írta:A búza után szeretnék vetni takarónövény keveréket. Augusztusi 20 körüli vetés lenne. A cél nitrogénmegkötés és megtartás, gyomelnyomás. Ha elfagyna az volna a legjobb, de ha áttelel az se nagy gond. Leginkább aprómagot szeretnék, mivel nyűgösnek tartom a apró(here) és a nagy(borsó) kétszeri vetését. A legnagyobb mag az bükköny lenne.
A földben termő herét lehetne még kipróbálni...esetleg még szudánit raknék bele.
A lajta vetőgépnek van a kukorica magkerék azzal vetettem most tavasszal 5-ös keveréket.Nagyon szépen adagolt.Lóbab és óriás napra voltak a legnagyobb magok.
Az idei tél enyhe lesz még minusz 10-se lesz úgyhogy kifagyóra nem kell alapozni.Viszont megtudnak nőni takarók rendesen...
A szudáni nem tud jelentősen megnőni augusztusi végei vetésidővel. Tavaly próbáltam 60 cm-re megnőtt jött az első fagy és szevasz.
Gwhaunting írta:A búza után szeretnék vetni takarónövény keveréket. Augusztusi 20 körüli vetés lenne. A cél nitrogénmegkötés és megtartás, gyomelnyomás. Ha elfagyna az volna a legjobb, de ha áttelel az se nagy gond. Leginkább aprómagot szeretnék, mivel nyűgösnek tartom a apró(here) és a nagy(borsó) kétszeri vetését. A legnagyobb mag az bükköny lenne.
A tervezett keverék:
A búza után szeretnék vetni takarónövény keveréket. Augusztusi 20 körüli vetés lenne. A cél nitrogénmegkötés és megtartás, gyomelnyomás. Ha elfagyna az volna a legjobb, de ha áttelel az se nagy gond. Leginkább aprómagot szeretnék, mivel nyűgösnek tartom a apró(here) és a nagy(borsó) kétszeri vetését. A legnagyobb mag az bükköny lenne.
A tervezett keverék:
A tervezett keverék:
Berente Antal írta:Mi volt a keverék?kis Zombi írta:Az előző hsz.-ból kimaradt, 45 -ös sz.rtaposó van a lábamon :-))
Mivel hántottad? Kicsit gödrösnek tűnik.
Rövidtárcsával 2 sort kapott, keveréket viszább valahol leírtam.
Van videó is, ugyan az a terület.
Mi volt a keverék?kis Zombi írta:Az előző hsz.-ból kimaradt, 45 -ös sz.rtaposó van a lábamon :-))
Mivel hántottad? Kicsit gödrösnek tűnik.
Az előző hsz.-ból kimaradt, 45 -ös sz.rtaposó van a lábamon :-))
Bíbor here.
Ha mondta valaki, hogy kifagyó, az biztos, hogy a bíbor here nem olvasta.
Gyönyörű bíbor színe lesz betakarításig.
Az egyik területemen nekem is mind túlélte a telet.
Tavaly láttam másnál is, amikor virágzott. A vetés idejét nem ismertem, de így utólag nem sok ész kellett hozzá, hogy megállapítsam őszi vetés volt.
Ha mondta valaki, hogy kifagyó, az biztos, hogy a bíbor here nem olvasta.
Gyönyörű bíbor színe lesz betakarításig.
Az egyik területemen nekem is mind túlélte a telet.
Tavaly láttam másnál is, amikor virágzott. A vetés idejét nem ismertem, de így utólag nem sok ész kellett hozzá, hogy megállapítsam őszi vetés volt.
Radócz- Hozzászólások száma : 251
kis Zombi írta:
Ez milyen kombinátor ? 3 sorban 13 cm-es osztással vannak a kapák ?
Metalwolf. A 6,6m -en 54 kapa van 3 sorban
Napra elé magágykészítés letudva.
Ez milyen kombinátor ? 3 sorban 13 cm-es osztással vannak a kapák ?
acszati írta:BEMAN írta:
Amit Jóóó
Naprát meddig érdemes vetni tak.növényként?Mint keverékbe mint telibe amikor vetetted?
Akkor telibe 30 kg vetettem a napraforgó június végén vagy július a legelején de javasolják augusztus közepéig, utána kevés zöld tömeg termel.
Nem értettem volna a hozaszolas ha nem beszéltünk volna
BEMAN írta:
Amit Jóóó
Naprát meddig érdemes vetni tak.növényként?Mint keverékbe mint telibe amikor vetetted?
Na nem akartam itt sírni. reméljük a legjobbakat.Legyen annyi csapadék mint tavaly
Kezdetleges- Hozzászólások száma : 91
Kacar- Hozzászólások száma : 17
Akkor aki szárazabb éghajlaton lakik el is felejtheti a takarónövényezést?Hogy növeljem akkor a humusztartalmat?Az oké hogy szárazmulcsolás meg Alko, de folyamatos élő gyökérzetet kellene biztosítani még arid éghajlaton is. Nekem ez kicsit fából vaskarikának tűnik(Csongrád-megyében lakom)[/quote]Kezdetleges írta:BEMAN írta:Berente Antal írta:Nálad azért sok csapadék van+ árterületen vagy. Aszályos körülmények között (évi 300-400mm csapadék) mennyit vetnél ebből a keverékből ?
bár milyen takaró növény nedvesség igény van.
hajdina, szudáni fű,... is nedvesség nélkül nem jön. Ha csupa száraz akkor nem vetünk.
lehet hogy nálad más fele takaró növény kell alkalmazni.
Ne reagáld túl a dolgot...
Én is Csongrád megyében lakom és volt értékelhető tak. állományom...
Akinek több vize van az könnyebben van egy picit..
2 / 11 oldal • 1, 2, 3, ... 9, 10, 11
2 / 11 oldal
Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
2018-04-22, 06:26 by Radócz
» OFF TOPIC / kocsma
2018-02-17, 11:53 by Berente Antal
» Hasznos információk-táblázatok-dokumentumok
2018-02-10, 07:43 by Radócz
» Vetőgépek és kiegészítőik
2018-02-07, 20:17 by BEMAN
» Napraforgó
2018-01-08, 22:34 by Berente Antal
» Talajmegújító gépsor kisgazdaságok számára
2018-01-08, 06:49 by Radócz
» Minden ami takarónövény